fredag 30 december 2022

Matsmältnings örter och ensymer

Detta inlägg kommer att specificeras kring magen, det är många som har magproblem av olika slag, det kan vara allt från matsmältningsproblem till IBS. Just detta inlägg kommer att handla om just matsmältningen och örter som främjar matsmältningen. Bittra grönsaker, örter och frukter stimulerar matsmältning, dessa ökar salivproduktionen när de kommer i kontakt med smaklökarna och i salivet finns enzymer som främjar din matsmältning.
Det kommer andra inlägg senare med andra specifika magproblem och örter/vitaminer för det. Men den här kommer att handla om just matsmältning. Som vanligt när det gäller örter och vitaminer så prata med din läkare om du äter mediciner så att inte örterna / vitaminerna slår ut dom mediciner du äter eller tvärt om medicinerna slår ut vitaminerna. Alltså att det ena eller det andra får mindre verkan. Prata även med din lokala hälsorådgivare på life eller hälsokost om du är osäker så får du det som passar just dig och din mage. Mår din mage bra så mår även resten av kroppen bättre. Det finns forskning kring hur magen påverkar resten av kroppen, så en bra mage kan också ge bra följdeffekter på kroppen.
Har man en bra matsmältning som denna video handlar om så minskar inte bara dina problem med magen utan du tar även upp näringen från det du äter bättre. Jag kommer att ta några av de mest vanliga som jag har stött på under min tid i hälsokostbutiken. Sen finns det andra som jag bara kommer att nämna vid namn men inte gå in på vad dom faktiskt gör.
Anis - Främjar matsmältningen och är kramplösande. Den är även antiinflamatorisk. I Indien så äter man alltid en anis efter maten för att slippa uppblåsthet och kramper.

Fänkål - Motverkar upplåsthet och driver ut gaser ur kroppen. Denna har använts länge mot flera olika typer av mag och tarmproblem så som just uppblåsthet, inflamation och krampor / gaser. Du kan stärka effekten av fänkål med lite kardemumma.

Maskros - har en gynnsam effekt på långsam matsmältning, den är väskedrivande och blodrenande. Den underlättar tömningen av magsäcken och ökar din produktion av galla. Maskros finns både som te och i tabletter.

Ingefära - Den bästa örten mot illamående. Den har antiinflamatoriska och lugnande egenskaper som kontrollerar instängda gaser och svullnad.

Kronärtskocka - Den är lindrande mot bukspänningar och andra krämpor, Den hjälper till att bli av med galla, den har vätskedrivande egenskaper och hjälper dig hålla en del gifter borta.

Andra som är bra för matsmältningen på olika sätt är Lakrits, kardemumma, kummin, bittergurka, malört, kamomill, pepparmynta, dill, oregano, Aloe vera, kockrot, gurkmeja och det är bra för att nämna några.

Ett te som jag märkt är populärt iallafall i den butiken som jag jobbade är just ett anis och fänkåls te. Då har du både effekten från anisen och fänkålen. Många har varit väldigt nöjda med det, har inte själv hunnit prova denna ännu men jag kommer göra det.

Ett annat te som på senare tid har fått en väldigt uppsving och som jag själv har provat och som jag förespråkade mycket när jag jobbade i butiken är Yogi tea's Stomach ease. Den är ett fantastiskt efter maten te som stödjer upp din matsmältning och håller din uppblåsthet efter maten nere.

Sen finns det även matsmältningsenzymer i tablett / kapsel form som man kan köpa på hälsokostaffärer. Några av dessa är bland annat... Digest, Digset complete, digest Gold, Lacto, gluten ease, 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
©Elisabeth Jäntti Tema: Fairy