fredag 19 oktober 2012

Fibromyalgi - den osynliga sjukdomen

Fibromyalgi (FM) eller också kallad Fibro är en neurologisk sjukdom och har att göra med en störning i det centrala nervsystemet. Fibro är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga symtom är utbredd kronisk smärta och trötthet/utmattning.

Denna ströning gör att kroppen skickar förstärkta och för många smärtimpulser till hjärnan.
Fibromyalgi kallas för den osynliga sjukdomen för att den syns inte på utsidan hur ont en med fibro kan ha. Detta gör även att många med fibro som söker hjälp eller som talar om det för andra inte blir trodda utan får kommentarer som "men du ser ju frisk ut", "det är väl inge fel på dig", och "det går snart över". Det är frustrerande att inte bli trodd och det kan leda till att man kan får uppsöka många läkare innan man hittar någon som tar dig och din sjukdom på allvar som verkligen lyssnar. Det är viktigt att man hittar en bra läkare som förstår vilka problem sjukdomen kan medföra och hjälpa dig att bli lite mer smärtfri.

Se till att ge vänner, kollegor och familj så mycket information som möjligt, då blir det lättare för dom att tro den som har diagnosen och dom kan stötta och hjälpa på ett helt annat sett. för sök att vara rak och ärlig mot dom fast att det kan kännas jobbigt ibland, det blir bara värre om man döljer hur man mår.

Att ha kontakt med andra som har diagnosen är ett bra sätt att få förståelse för hur man har det och man kan prata om erfarenheter och tips och trix för att bli av med en liten del av smärtan för stunden. Och även dela glädje och positiva upplevelser tillsammans. Genom att få förståelse från andra som har fibro eller från släkt och vänner så ökar även  livslusten som kan försvinna när man inte blir trodd, när man hela tiden får hör att det är inge fel på en osv.
De dagar som det är allra värst stannar oftast en fibromyalgiker hemma och omgivningen får därför kanske aldrig se hur svårt det kan ha det.
Att inte bli trodd är det största problemet för många som har Fibro och kan göra att man mår väldigt dåligt psykiskt.

Majoriteten av de som får fibro är kvinnor 85 - 95% men det blir allt vanligare att även män får diagnosen. Människor i alla åldrar kan drabbas i lika stor utsträckning också barn, ca 2-4 % av befolkningen, så utsträckningen är inte lika stor.
Att främst kvinnor drabbas kan ha att göra med att de har lägre smärttröskel och lägre muskelstyrka än vad man har. Kvinnor har ofta också mer statiska arbetsuppgifter och därför ökar risken för att drabbas. Även den genetiska biten påverkar fibro. Har någon i släkten fibro så ökar risken att man får det ytterligare.
Orsaken är okänd varför man får denna störning, men det pågår ständigt forskningar kring detta. Forskarna hoppas att inom en snar framtid kunna förklara varför man får den och att de kan få fram ett botemedel.

HUR BÖRJAR FIBRO?

Fibro kan uppkomma om man har gått med smärta länge, t.ex tennisarmbåge, värk i axel,nacke, höft. smärtan kommer smygandes och sprider sig sedan till hela kroppen.
Den kan även uppkomma om du har gått med en infektion länge, så som urinvägsinfektion, eller luftvägsinfektion, istället för att till friskna på 2-3 veckor med eller utan antibiotika så får man plötslig utbredd värk i hela kroppen.
Eller om man varit med om ett trauma som större eller mindre operationer eller ingrepp som t.ex. benbrott eller andra skador, oftast rör det sig om gynekologiska ingrepp.
Och även vid kris kan fibro blåsa upp, tillexempel efter skilsmässa, dödsfall, mobbning etc. Detta är då den vanligaste vägen in i fibro.

SYMTOM.

Huvud symtomet vid fibro är som sagt ständig smärta även i vila "kronisk smärta" samt en onormal trötthet. Att ständigt ha ont i kroppen blir ofta en stressfaktor och stressrelaterad symtom som huvudvärk och magbesvär är därför vanliga hos dom som har fibro.
Smärtan påverkar även sömnen och dålig sömn leder till ännu mer smärta och ännu mer stress, vilket i sin tur ger ytterligare försämrad sömn vilket leder till trötthet och utmattning.

Övriga symtom är:

* sömnstörningar
* kraftlöshet
*yrsel
*domningar
*andningsrubbningar
*urinträngningar
* Hud och  slemhinneproblem
*dimmig syn
*koncentrations svårigheter
*stelhet
*huvudvärk
*tarmbesvär
*svullnad
*hjärtrytmrubbningar
*feberkänsla
*allergi
*ljud och ljuskänslighet
*försämrat närminne
*nedsatt immunfunktion
*svettningar


Fibro kan uppvisa kombinationer av symtom som också är vanliga vid andra sykdomar. Dessa kallas för "överlappande symtom" d.v.s. samma symtom delas av en eller frera sjukdomar.

Exempel på vissa tillstånd som har samma symtom som fibro är

*CFS - Kroniskt trötthetssyndrom
*MPS - myofasciellt smärtsyndrom
*MCS - multipel kemisk överkänslighet
*RA - reumatoid artrit


Det finns många saker som påverkar en med fibro negativt ovh kan göra att fibron blir värre.
Här kommer några exempel:

* väderväxlingar - regn, kyla, blåst inverkar ofta negativt på fibromyalgiker i form av ökad smärta. De flesta men inte alla, mår bäst i värme.
(och jag är en av dom, jag trivs bäst när jag är utomlands på en varm plats än hemma i sverige där väderskifningarna är hit och dit speciellt på hösten.)

* Ängslan och oro - många med fibro drabbas av nedstämdhet i samband med sjukdomen och drabbas därför lätt av oro och ängslan när något inträffar. Forskning visar på att deprisiva känslor kan öka smärtupplevelsen.

* stress - Dom som har fibro är ofta stresskänsliga och på verkas negativt av detta med ysmtom som trötthet och ökad värk. Att kunna hantera sin stree är därför mycket viktigt.

*Monotoma och statiska rörelser - Detta ökar spänningen i musklerna och med detta kan man tillexempel få försämrad blodcirkulation, sämre uthållighet och trötthet. Det kan vara oerhört tröttande att bära saler även om det är lätta och det kan vara mycket svårt att upprepa en rörelse som till exempel att hänga tvätt, skala potatis eller plocka ur diskmaskinen.

*Fysisk överansträngning - Hård fysisk aktivitet förvärrar ofta smärtsymtomen. försök lära känna din kropp och hur mycket fysisk aktivitet du klarar av.
Vardagliga sysslor, som är enkla att utföra för en som är frisk kan vara oöverstigliga för en person med fibro.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
©Elisabeth Jäntti Tema: Fairy